onsdag 9 januari 2013

Solljus = inspiration

Äntligen lite solljus och en vacker vinterdag blev verklighet idag. Sol från en blå himmel vars strålar  glänste över snötäcket som gömmer växterna i trädgården. Kan man låta bli att följa solkatterna och undra vart dom tar vägen? Kanske skall jag ta en sväng för  att  ta reda på var januarisolen tittar in! Jo, det frostiga växthuset med vackra vinterdekorationer på glaset, är det första som möter mig. Det ser oerhört kallt ut och ingenting lockar mig därinne. Trädgårds-fyren med samma frostinglasade kupa glittrar i det dova vinter-solljuset. Lyser dock vackert om kvällen och sprider några ljusstrimmor  över trädgården i de mörka timmarna. Vänder mig mot min ateljé som står mjukt inbäddad i vinterskrud och in genom fönsterglasen söker sig årets första solstrålar. Härligt! Nu känns det gott, att ljuset återvänder, inspirerar och väcker vintertrötta odlare till liv.

Nu skall frö inventering hållas här och brasan skall tändas för att sprida både värme och höja mysfaktorn under tiden. En liten lycka blev faktiskt min del på hösten. En näve mogna frön av Törnrosakjorteln blev mina, tack vare ett tips jag fick av en odlare. Nu får vi hoppas de gror också!!

 I min lilla Ateljé har samtliga pellisar klarat vintern och skall snart klippas ner (bilden ovan från hösten) och såbrätten får snart ta plats.

I frökatalogerna suckas det efter både det ena och det andra, men hoppas sunda förnuftet får råda och håller antalet fröpåsarna på rimlighetens mängd. Min sunda tanke går för tillfället på mera köksträdgård än tidigare och ngt mindre blommor. Men... "vill ha" och tangenten "klick"  är ibland lite okontrollerbara.
Den andra sucken tilldelas alla vackra växthus som finns presenterade i den nyutkomna (danska)boken: Vis mig dit Drivhus. En bok som fanns i min  julklappssäck och  innehåller ögongodis på varje sida! Suck..suck.. så mycket vackert det finns och kreativa trädgårdsmänniskor!
Det var mina  vintertankar om det som komma skall - härligt!

Må gott!

16 kommentarer:

Gröna Anemone sa...

Oj, nu börjar jag också längta till våren... frökatalog, växthus... tänkt bara orden gör att man längtar!
Ha en fin vecka!

Gugis Pärlor sa...

Solljuset får en att bli glad till sinnet och snart, snart spirar det både ute och inne...

Kram Gugi

Veronica sa...

Lyckliga du som fått sol... jag kan faktiskt inte komma ihåg när solen lös här senast.... Men frön har jag sått! Så den kommer... Våren..

Veronica

Vardag och flärd sa...

Nu känner jag igen dina fina kåserier, märks att odlarmänniskan i dig börjar vakna igen!
Här har vi inte haft snö på flera veckor och inte heller sett solen på länge, ändå tycker jag det är så vackert i naturen.
Ha det fint!
Kramar Eva

Anonym sa...

Den minsta solstråle piggar upp och väcker hoppet om våren till liv. Så vacker din ateljé är Bea! Fröbeställnignen här har ännu inte klickats iväg utan ligger som en önskelista på dryga 800 kr hos fröfirman. Det känns som en stor summa men samtidigt, jag är ganska "billig i drift" annars så varför inte unna sig det?! Vi får väl se var det slutar =) Jag avundas dig dina Törnrosa-frön. Min planta blev det inga frö på eftersom den blommade så sent i fjor så det blir till att lägga på inköpslistan istället. Dyra frön dedär trots att de inte är så svåra att få fram på egen hand - underligt.
En vinterkram till dig från Skåneland och mig / gittan

Åsa! sa...

Visst börjar det rycka i odlarhjärna :) Men jag måste ut och vattna på mina blommor som står i verkstaden för vinterförvaring, tack för påminnelsen!

Skaparglädje sa...

Jag har inte hamnat i det stadiet än i år att jag måste köpa fröer...har endast beställt fyra påsar än i år...men känner jag mig rätt så blir det alldeles säkert fler...men just nu har jag andra jobbiga saker att ägna tankarna åt.
Kram!

Britt sa...

Solljus härligt har inte haft det här än kanske kommer det till helgen. Har hittat flera fröer jag vill ha ska sålla lite innan jag bestämmer mig//Britt

Vittran sa...

Tänk om det åndå kunde vara lite sol här också. Igår regnade det hela dagen och idag har det snöat nästan hela dagen.
Visst är det lätt att det blir för mycket fröer. Alla dessa bilder som är lockande. Särskilt nu när vädret är som det är.
Trevlig kväll!

STENLYCKA sa...

Åhhh. vad det låter mysigt med frö inventering! Du beskriver allt så vackert i dina texter! Älskar att läsa dessa!
Önskar dig en fin fredag och helg!
Kram Raina

Över Stock och Sten sa...

Så trevligt du skriver om solstrålar och dina planer för våren. Jag önskar bara att jag hade lite mera grön färg på mina fingrar...

promenader på landet sa...

Visst är det härligt med lite sol och ljus, man vaknar till liv igen:) Vacker bild på ditt hus! Ha det gott kram vännen Maria

Inger sa...

Så mysigt du har det i din ateljé!
Kram

Snäckskalsdalen. sa...

Så härliga bilder och vilken fin ateljé du har.
Fröer har jag inte riktigt kommit igång med ännu, men det börjar bli dags, jag får sätta fart!
Agneta kram

Black Iris sa...

Ojoj, så långt har jag inte kommit i mina trädgårdsfunderingar ännu. Det brukar börja när Odla.nu mailar sina nyhetsbrev om vårens nykomlingar..

Kram Maidi

Vittran sa...

Jag gillar också klematisar. Hade en period när intresset var lite mindre men i somras tog det fart igen. Så nu längtar jag till våren.
Trevlig kväll!