onsdag 8 augusti 2012

Från frö till planta

Regnet har tidvis strilat ner i jämn ström, vinden har rivit och slitit i allt som kan tänkas lossna och få "vingar" av bara rena farten, ljuset från en skön sommardag har varit  särskilt avlägsen de senaste dagarna. Redan höst? Nej, men en liten föraning om skymningskvällar blev det trots allt.

Av det hårda vädret blev det förfärligt vått och de ståtligare växterna bugar sig ödmjukt  av regntyngden. Tyvärr hjälper varken pinnar och "nätverk" när de fjunlätta blommorna blir överöst med tunga regndroppar. Därtill trivs  svampangreppen  ypperligt i det fuktiga vädret, ändå gnetar man på med frön och nya sådder varje vår, i hopp om att det blir ett bättre år än det som varit, men där misstar man sig rejält. Men det finns överraskningar och det är ju dom små guldkornen som ger trädgårdslusten och -lyckan och svårt att släppa greppet om alla fröpåsarna på våren.

Lade till en ny etikett och planerar att dokumentera alla mina årets sådder en eller ett par i taget.
Först ut är Slöjsiljan som är ståtlig, högrest och vacker  även i buketter. Den behöver dock ett "ärtstöd" för att hålla sig reslig.


I entré rabatten syns Slöjsiljan Ammi majus regntung i mitten.


Vackert spetsliknande blommor i små buketter och


dekorativ i arrangemang


och vas.


Ha det gott!

16 kommentarer:

Britt sa...

Vackra bilder du bjuder oss på//Britt

AnnCharlotte sa...

En sån vacker blomma, slöjsiljan.
Förstår att den är ett guldkorn.
Ha det bra :)

Lena/isis sa...

Väldigt söt med de spetsliknande små blommorna.

Kram

Inger sa...

Ny för mig och rar!
Kram

Ruben sa...

Nu visar du en för mig helt okänd blomma igen! Vacker är den och trots regntung (som du skriver) är översta bilden väldigt vacker!! Nu måste jag googla på slöjsiljan.

Ha det gott!
/Ruben

Nette Cecilia sa...

För mig en okänd blomma ,men vacker ,kram ,Nette

Skaparglädje sa...

Vad vacker slöjsiljan är.

Moa sa...

Ja den där Slöjsiljan var en riktigt vacker sak.. och dina bilder ändå vackrare. Visst är det så som du skriver.. man sår o drömmer och brunkande krukor och står där ibland med .. Inget!! eller nåt konstigt som inte alls är det du drömde om. Men skam den som ger sig ibland blir det jackpot.. som med din lilla slöjsilja.. då är lyckan stor! Kram o ha det gott/Moa

ormbunke sa...

Vackert och så snyggt arrangerat. Får alltid inspiration när jag tittar in till dig. Ha de gott

Lotta sa...

Så vackert, både blomman och dina underbara bilder, det är alltid så kul att titta in hos dig. Gillar även ditt förra inlägg, tänk vad kul det är när man vinner högsta vinsten och som kronan på verket får äta upp den.
Ha en fin dag.
Kram Lotta

Snäckskalsdalen. sa...

Precis som en liten fin spets, så söt!
Agneta kram

Hanna sa...

så fint.
kram
Hanna

Mia sa...

Så vackra blommor. En vällyckad frösådd. Fagert vitt är allt stiligt. Det blir nog en del att lägga in för jag tror du sår ganska mycket, vad bra att ha som uppslagsverk.
Ha det fint :)

Åsa! sa...

Slöjsilja, så vacker. Påminner lite om hundkex eller?

karina sa...

Hejsan!
Roligt att få läsa och se dina sådder och jag gissar att de är 1-åringar, som jag ska försöka mig på lite mer nu när rabatterna är fyllda med växter. Alltid bra att ha lite fyllnadsväxter när de tidiga perennerna gjort sitt och den här ska jag försöka mig på för den var så rent vit i sin färg.Jag får lägga en laoo brevid datorn och följa din dokumentation, så slipper jag ju göra samma fröinköps misstag "ler". Nej jag är så dålig på frösådder så jag tar gärna emot lite råd. Ha det gott, Karina.

Gugis Pärlor sa...

Vilken fin raritet!

Kram Gugi