onsdag 18 juli 2012

Trädgårds-tramp

Morgonsolen väcker alla sinnen till en ny dag med välbehag och känsla av frihet att få göra det man vill! Kanske  inte riktigt hela sanningen. Med trädgård  är det många "extra"  steg som skall  tas bara för det där som man så hett längtade efter och drömde om  på vårkanten, sådder, växthuset fullt med frodiga tomater (valde faktiskt bort det i år), gurka, örter, pallkragar som dignar av rotfrukter som skall gallras och skördas, plantor som skall ömsas lite extra om för att ge skörd  osv.


Finns det ngt bättre än en tidig morgon då solen just har vaknat och gräset  ännu ligger daggvått, att få känna den friska morgonluften?  Tassar iväg på dagens första   trädgårds-tramp som leder mig till växthuset för att  öppna dörren, kannan med vatten står närmast intill, melon-plantorna får  rejält med vatten, de får faktiskt inte lida av torka. Tar en titt på rucolan, den ser fin ut, snart dags att skörda igen. Hmm... tredje sådden redan i år!
Så förargligt, de gamla vallmo-fröställningarna viker sig dubbelt framför ingången och trasslar in sig kring mina  fötter likt ett kardborreband varje gång jag korsar denna väg, borde ta en sekatör med för att frisera till det, men förresten kapslarna är ju rätt dekorativa. Det får bli en annan gång.
Gör en hastig sväng  förbi salladskorgen, mina fötter fastnar  återigen i  de gamla spröda stickorna som torkat av sol och vind och spretar åt alla håll, nej... nu får det bli en ny korg och eller så river vi rasket! Vackra  färgnyanser på stickorna och salladen i alla fall, särskilt då solen speglas i bladen!  En röd jordgubbe tränger ur bladverket och jag är inte sen att smaka på den i förbifarten.


Trampar vidare för att kontrollera rosornas blad. Ja, inte är det lätt att vara med trädgård, bladen är fula och bruna, säkert angripna av något som inte jag just nu förstår eller begriper mig på, drar upp några fula grässtrån runtomkring som inte grästrimmern verkar ha sett. Trampar vidare till "lilla höjden" där krypfloxen efter många års väntan  äntligen behagar visa färg. Ovanligt långt tålamod ska man dessutom vara utrustad med!

Egen sådd, Kaskad pelargon.

Lavendeln verkar så fin i år! Lite stolt faktiskt,  att själv ha lyckats med frösådden till dessa  vackert blåa blommor. Men varifrån kommer ogräset som virar in de fina  plantorna, det sådde jag väl aldrig!? Böjer mig ner för att rensa och får hastigt  handen full, hoppsan.. ingen korg med för att slänga ogräset, det får ligga på gräsmattan  så länge, trots att den är nyklippt!

Sommarflox

Oj, oj, mina pelargoner är kruttorra, en kanna vatten räcker aldrig till! Hur många var krukorna nu, fjorton på hyllan, tio i stallet, tre amplar, flera stora korgar och fuchsiorna, plus några till på altanen. Jag som skulle ha minimalt med "små" krukor som torkar lätt!!


Trots alla  trädgårds-tramp är det värt varenda steg, varje  sekund, alla mödor och besvär, det ger så mycket för alla sinnen trots allt! Ikväll har Schersminen doftat något oerhört gott i kvällsbrisen!

Kram

24 kommentarer:

Ninne sa...

Å vad jag njöt att få följa med på DIN trädgårdstur.
KRAM Ninne

Livet på Vestergård sa...

Kan riktigt se det framför mig. Tack för trädgårdsrundan!
Ser gott ut det som du har i glasen.
Kram Kicki

Inger Marie sa...

Så herlig runde i hagen din...og så godt for kropp og sinn:)
Nydelige bilder også:))
Takk for du deler:))

Rosor och ruiner sa...

Härlig trädgårdstur, ingen kan som du beskriva en sådan med ord! Och så fina bilder till förstås!
Ha det gott!

Berit sa...

ÅÅ så underbart beskriven tramp.
Ha en underbar dag!!

STENLYCKA sa...

Godmorgon vännen!
Visst är det underbart att få njuta av allt arbete som du nu får betalt för. Tack för att jag fick följa med dig på din tur bland dina älskade växter.
Jag njuter också av min trädgård även om våren och sommaren har varit väldigt kallt och regnigt.
Vissa år får man vattna och vattna men i år har mina kära växter nästan dränks i allt regnvatten och många blommar blir så fula av allt det blöta.
Önskar dig en fin dag, här har vi vaknat till sol idag, så skönt.
Kramar Raina

Vardag och flärd sa...

Jag njuter av att läsa dina berättelser, du kan förmedla känslan på ett fantastiskt sätt! När jag blir pensionär ska jag ha det som du.
Önskar dig en fortsatt härlig trädgårdssommar!
Kram Eva

Hanna sa...

Så gott det där med jordgubbar ser ut.
Kram
Hanna

Åsa! sa...

Att gå på trädgårdsvandring är en lisa för själen! Men visst kräver trädgården och växterna sin insats för att leva och vara någorlunda vacker.

gittan sa...

Hej Bea vännen!
Jag tror nästan att jag njöt på samma sätt som du när jag gick med på din morgonrunda =)
Hoppas du får en njutfull dag /Kram gittan

Inger sa...

Nu ska jag också njuta av min trädgård, rosorna blommar äntligen!
Kram

Helena sa...

Vilken härlig tur jag fick följa med på!En får tacka :-)
KRAM från mig!

Tant Otteskrufv sa...

Tack för en trevlig tur. Har du tänkt på att skaffa en liten kärra med vattenkannor till krukorna och hinkar till renset? Jag går i sådana tankar när benen ledsnar på att skutta fram och tillbaka :)

promenader på landet sa...

Trädgårdstramp, vilket vackert ord! Visst är det underbart tidigt på morgonen, liter magiskt! Må så gott kram från vännen Maria

Gunilla sa...

Jag följer dig tätt i hälarna och sniffar på alla blommorna.
Vilken härlig runda i trädgårdens alla hörn.
Nog har jag samma tankar också , bara någon kruka att vattna men konstigt nog så tror jag att de förökar sig:o)

Ha det gott
Gunilla

Sadun blogi - Satu's blog sa...

Vilken härlig rund i din trädgård!

Snäckskalsdalen. sa...

Oh, om jag kunde sansa mig till sådana lugna fina trädgårdsrundor och inte springa runt som jag gör. Men det är på morgonen det. På kvällen får jag mina meditativa rundor, då njuter jag av allt det fina. Fast i år med tröjor och en massa kläder på mig! Men det är så det är!
Agneta kram

♥Min Eden♥ sa...

Härligt Bea!
Visst är vi lyckligt lottade som får ha en trädgård att trampa i på morgonkvisten.
Love love love..
/nina

karina sa...

Hejsan!
Jag har bestämt mig för att gå åt andra hållet i morgon för i natt så var eländet framme och ätit upp bondbönorna, så det är ingen bra morgonstart för mitt humör.
Skulle gärna gått med dig på myren för så mysigt att söka efter skogens guld, och finns det något godare än färska nyplockade hjortron (snattren). Ha det gott, Karina.

Hjertebank sa...

Nydelig morgenstemning fra hagen din.
Nyt livet og sommergledene.

Sommerklem

Lotta sa...

Men vad härligt det lät på din morgonrunda. Det är nästan så jag får sätta väckarklockan och pröva trampa runt själv. Men nej, det är snart dags att styras av den ändå, jag sover nog länge några dagar till och njuter av din morgontur i stället.
Kram

Mina fotostunder sa...

En härlig trädgårdsvandring du bjuder på bland alla dina vackra blommor!
Ha en skön dag!

Lyckoslanten sa...

Det vattnas i munnen på mig av de sista bilderna och trädgårdstrampet har gjort dig rik på många sätt. Tack för att du delar med dig av det! ♥

Viola sa...

Namme nam, de jordbærene frister! Jeg har spist alt for lite jordbær i år! NÅ skal jeg love meg selv å kjøpe en korg! :)

For et spesielt og vakkert kunstverk under her, ser ut som en matte/teppe! Nydelig! :)