måndag 5 mars 2012

Frö som frö

Lite smått förvirrande med alla fröpåsar, en del är utan färggranna bilder och ger ingen uppfattning om blommans karaktär och storlek. Det borde jag förstås komma ihåg från beställningen men nej, det är ett tag sedan frö-ivern var som hetast. I det ögonblick när det skall sås ställs jag inför nya frågor: Skall fröna täckas med jord eller är dom ljusgroende, ja, det är bäst att strukturera upp alla sådderna med etiketter, så-månad och andra viktiga påminnelser nedskrivna för att inte bli alltför virrig i frö-rumbans tidevarv. Visst, det finns viktig information på påsen, men bättre är att att påminna sig själv, för det glöms bort så lätt det finstilta i så-ögonblicket.


Nu har faktisk de allra tidigaste frösådderna grott redan och det är lite ovanligt för min del, men lyckan är ändå stor över de små, små liven som får sin lilla dusch titt som tätt för att hålla jämn fuktighet och väldigt skonsamt eftersom dessa må liven är väldigt ostadiga och vinkar lätt av hårdhänt bevattning. Ja, dom står där i sin lilla "kuvös" i köksfönstret för att inte glömmas bort!


Pelargonerna har klippts ned och det känns lika obarmhärtigt att kapa ner fina gröna sticklingar och nu står vaserna packade med rosa pelargoner.


Vet inte om jag vågar skriva - "gröna fingrar" eller är det rent och skärt bara rena turen det beror på att min underbara Amazonlilja bjuder på en makalös blomning i år med fem (!) stänglar och måste få bjuda er på en liten aning av de sköna vita trumpeterna. Nu har verkligen inte nämnda blomma fått särskilt stor uppmärksamhet vintertid, ej heller omvårdnad eller trogen bevattning, skulle närmast kalla det misskötsel eftersom den mörkaste årstiden är verkligen damen med de gröna fingrarna väldigt trött på allt extra onödigt och pjoskigt växtunderhåll och det är väl just vad denna blomma önskar sig tydligen. Det gillar jag, i motsats till vårens intensiva frö-tider!

Hoppas ni får njuta av fina dagar!


Kram

20 kommentarer:

Ninne sa...

O vad fin den liljan var. Är det en krukväxt som du har inne alltid eller .. Jag har faktiskt inte lagt märke till Amazonlilja tidigare. Är nog lite förtjust i just Liljor- både ute o även inne som krukväxt.
Lycka till med dina frösådder.
KRam Ninne

Annika Christensen sa...

Det är din kärleksfulla inställning till allt levande som gör att liljan blommar så fint. Tror jag.
Fast jag betvivlar inte att du har gröna fingrar, hoppas du förstår hur jag tänker.
Det där med frön är ju som det är.
Jag har som vanligt skaffat på mig mer än jag får plats till.
Ha det gott och kram från mig
Annika

Gunilla sa...

Amasonliljan är fantastiskt fin. Du har verkligen gröna fingrar.
Så himla fin. Grattis till den fina blommningen.

Jag tittar också på fröpåsarna men kommer inte igång med sådderna.

Tack för tipset hur jag skall göra stövlarna .Det får bli vårens projekt. Jag tycker dina var så läckra. Hoppas att jag får till mina också.:o)

Ha det gott
Kram
Gunilla

Gunilla sa...

Du har så fin header. Hur gör du den??
Nu är jag ifrågatagen eller hur.:o)
Har du något särskilt program du gör den i?

Kram
Gunilla

Åsa! sa...

Åh så vacker! Ibland tror jag man sköter ihjäl somliga växter.

Visst är det härligt när det gror och vi får se liv igen efter den långa mörka vintern!
Ha en underbar dag Bea!

Livet på Vestergård sa...

Den där liljan är jättefin, och gröna fingrar det har du nog :)
Sol även i dag, men de kalla nätterna håller snön kvar.
Kram Kicki

Helena sa...

Åh den är fin Amazonliljan min har nyligen blommat över...har du luktat på den?Söt o fin är doften :-)
Jag tänk vad ivrig man är när beställningar på frö görs...jag kan nästan tycka att det är jobbigt att komma igång med såsserna när jag inte hittar såråd till vissa.
Brukar testa olika varianter av sådd då...
KRAM från mig!
ps.vet inte om du svarat på min undran om webbholk?!I så fall har jag missat att gå tillbaka o kikat..har du nån erfarenhet av dessa?

blommor och kvistar sa...

ljuvlig din amazonlilja!! underbart vacker.
ännu är inte tid att så något här hos oss, ljuset räcker inte till ännu =)
men väntar dock ivrigt på att få fylla mina äggkartonger med mylla och frön =)

kram
susanne

Helén sa...

Liljan är ju superfin:9 Visst är det kul med sådder. Jag håller lite ordning på mina sådder genom en särskild sida på min blogg. Där skriver jag den viktigaste informationen för att kunna gå tebax o läsa nästa såår:) //helen

ormbunke sa...

Jag tror också det bästa sättet är att glömma av dem lite grann. Vlken underbar lilja du har. Min Clivia överraskade mig här om dagen med att sticka upp med små. blommor.Jag sår inte så mycket nu för tiden men plockar alltid fröer från förra årets perenner. Då gäller det att märka upp men ibland blir det en härlig blandning.
Det är alltid så kul att läsa vad du håller på med. Ha de gott. Kram. Anita

karina sa...

Hejsan!

Är alldeles för fumlig för att klara ettåringar, så här blir det bara förgrott där man bara har 1 eller max 3 plantor i samma pyts "ler". Härligt är det när de börjar gro och idag så har jag grävt ner mina utblommade krukuslökar, och hoppas få en blomning nästa vår av dem. Ha det gott, Karina.

Vardag och flärd sa...

Din lilja är ju bedårande, dina fingrar är säkert väldigt gröna! Förkultivering har jag slutat med eftersom jag jobbar så mycket och det gör ont i mig när de små plantorna inte får vatten tillräckligt. Mrn förhoppningsvis kommer en tid när jag har mer fritid.
Alla mina mårbacka dog i vinter så nu ska jag på jakt efter nya.
Ha en fin vår!
Kram Eva

Gugis Pärlor sa...

Så frö vore inte så dumt men jag känner att det inte finns tillräckligt med plats för alla grolådor och så är jag rädd att glömma bort de små liven... Härlig lilja du har där!

Kram Gugi

Inger sa...

Amazonliljan är så fin och vilken praktblomning, den mådde säkert gott av vilan. För ovanlighetens skull har även jag några frösådder på gång.
Kram

Viola sa...

Hvilken vakker blomst helt nederst her! :)

Ingela sa...

Tusen tack för den njutningen. Det blev ju som kronan på verket! Faktum är att vi var ute en svingsa på Solhaga som nyöppnade i fredags!


Det är verkligen inte lätt det där med frösådderna. Här tittar det också upp det ena och det andra... men det räcker ju inte. Snart väntar skötsel efter olika spelregler. Hoppsan där sa du något!

Kramar från Ingela

Lyckoslanten sa...

Jadu, om inte du ahr gröna fingrar så har ingen! Kom på att jag har glömt att så små trädfrön med de yngre klasserna. Ska göra det i morgon. Och pelargonerna ska ner från loftet! Tack för att du sätter fart på mig! ♥

Inger Marie sa...

Fantastisk lilje:)
Og det er ikke godt å ha full oversikt over såing...jeg satser alltid på hukommelsen...ikke alltid det går bra...men pytt..noen skjanser må en ta her i livet:))
God uke videre:)

promenader på landet sa...

Vad härligt att äntligen få börja med vår odlingarna! Pelargonerna kommer blomma fint hos dig i sommar! Kram från vännen Maria

Gårdsromantik sa...

Jag älskar liljor - men de fungerar så dåligt här uppe :(


Kram Maud

Gårdsromantik-ljuvlig-lantromantik-på-nätet