lördag 21 maj 2011

Vådan av planteringsivern

Våren en tid då man blir ansatt av trädgårdsivern, alla plant-katalogerna droppar ner i postlådan och det ena stora reklambladet efter det andra kittlar "vill ha tarmen" med rejäla erbjudanden av rosor, sommarblommor, barrväxter, träd, buskar och naturligtvis en mängd fina krukor lämpliga för entré plantering. Dessutom stundar plant-marknader lite här och var, allt för att locka hugade köpare att svälja några godbitar för trädgården.


Nu kan jag dra mig till minnes hur det begav sig efter en tur på en plant-marknad då utbudet var begärligt och som vanligt går man aldrig tomhänt hem från dignande bord eller vagnar, med stora och små exemplar av perenner. Till saken hör att jag drömmer om en liten backe med Vitsippor som så många andra har, det skulle ge den ultimata vårkänslan i trädgårdsvärlden, vitt, fräscht och skira blommor som vajar försynt i vinden, visst vore det underbart!?


Tänk att jag fick tag på en liten kruka just av det slaget för några år sen och glad i hågen valde jag ut en plats och drömde om en snabbt tilltagande spridning på den nya planteringen - voodland heter det visst!? Ner med den ynkliga plantan, därtill fick några lökar av olika slag ta plats för sällskaps skull och vad tiden lider blir det säkert ett enormt fint hav av blommor. Nu var det bara att vänta på nästa år och då minsann skall den fotograferas och betraktas på nära håll, min lilla Vitsippa!


Våren kom och jag förmanade och gav direktiv om hur och var gräset får klippas det året och såg fram emot det första året med eget voodland, vilken lycka! Plötsligt hör jag ett oroväckande surr på utsidan och i samma ögonblick ser jag min lilla Vitsippa bli till ngt som i det närmaste liknar pesto. Kastar mig på dörren för att betrakta resterna och fick säga farväl till min lilla Vitsippa det året. Därtill tilldelades jag hedersuppgiften att sköta den biten av trädgården härefter och visst, en liten våda av att vara med trädgård skall det väl vara och tar mig an uppgiften med ro!?


I år är det första gången jag kan njuta av min Vitsippebacke och kan räkna blommorna till över tio stycken och kan t o m njuta av en liten kvist i vas! Ljuva sippa och väl värd att pryda fina servetten efter så lång väntan.Så kan det gå när man svävar ut i trädgårds- och planteringsivern, en liten planta kan vålla stora besvär!

Må gott mina vänner!36 kommentarer:

Mona sa...

Ja, det är en bekant situation i det här huset också! Vår gräsmatta borde nu klippas första gången för i år, och mannen har under de senaste dagarna velat försäkra sig om att jag säkert har märkt ut allting som inte får klippas...I den här trädgården har det inte ännu hänt några större misstag, men på gamla stället klippte sonen en gång ett nyss planterat plommonträd...
Trevlig fortsättning på veckoslutet!
Kram, Mona

Nette Cecilia sa...

Vitsippor är nog drömmen här också ,jag har tyvärr fått ge upp en del av mina drömmar på grund av mina dåliga knän .Det är svårt med krafsandet o grävandet när man inte kan böja knäna ,då ryggen också säger nej o händerna (artros) så är det många drömmar som flyger förbi ,kramis Nette

Viola sa...

Hvitveis (som vi sier på norsk) er jo en blomster så yndig som få! Hvit og ren.. Og de er så vakre når de står mange sammen, hvitt i hvitt.. :)

Gratulerer med Hvitveisbakken! Og så får plenklipperen holde seg unna heretter....! ;)

God helg med klem fra meg! :)

Anna - stickande trädgårdsstudent sa...

Verkligen härligt att kika runt på din blogg för en växtnörd som jag själv. Du tar verkligen fina bilder!

promenader på landet sa...

Hej vännen förstår att du trivs nu när snön äntligen är borta:) Vackra blommor somm alltid hos dig! Kram Maria

Inger sa...

Jag har dubbla vitsippor i en rabatt men de växer sakta och förökar sig inte nämnvärt, undrar om jag ska flytta dem.
Ha en fin söndag!

Hanna sa...

så vackra bilder på söt vitsippa.
kram
hanna

Christina sa...

Fina trädgårdsbilder!

Hem Ljufva Hem sa...

Härlig historia du bjuder på.Lycka till med dina vitsippor.Hoppas dom kommer att glädja dig desto mer nästa vår.
Ha en bra söndag.
Kram Kicki

Lilla My sa...

Det är en härligt tid nu när trädgårdsivern är som störst och allt är så vackert i trädgården jag njuter som mest nu av allt som spirar och gror.
Funderade vad jag har här vid dammen som blommar lite mot vitt/lila aktigt och jag tänkte det var vitsippor men se det är det inte när ja ser dina. Kommer inte alls i håg vad jag planterat där eller om det är nåt som korsat sig själv.
Ha en skön söndag min går i jobbandets tecken.
Lotta

Lyckoslanten sa...

Som jag skulle glädjas åt en backe med vitsippor! Ser ut som om din dröm kommer att bli sann även om början blev dramatisk! Så vacker denna blomma är!
Ha en skön söndag! ♥

♥Min Eden♥ sa...

Hm, härligt historia! *skratt* det verkar vara något som var och en känner igen sig i.
Min Vipsippe-historia börjar i Gerby. Vi bodde i en mysig liten radhuslägenhet. Där hade jag en mycket liten vitsippe-klunga i min rabatt. När vi då skulle flytta till en tillfällig bostad i J:stad, fick alla blommorna mellanlanda i hemgården i Jeppo, så även min vitsippor (flyttlasset inkluderade även alla blommorna jag ägde, hmrf... :)
Under tiden vitsipporna bodde i Jeppo förökade de sig yttermera. Och när vi flyttade till vårt hus så fick alla blommorna flytta hit från Jeppo. Och nu har jag en vitsipp-rand 15m*40cm som blommar varje år. HÄRLIGT!!

Ha en skön söndag!
/nina

AnnCharlotte sa...

åååå...skrattar och ser framför mig bilden av mig själv som står och förmanar mannen om att inte glömma lyfta på nedhängande plantor.....
Jag har helt och hållet tagit över gräsklippningen hemma hos oss. Det är alls icke betungande i vår lilla trädgård men det var en "manlig" syssla när vi flyttade in en gång i tiden ;)))
Tror att dina vitsippe blir helt underbar med tiden....och härligt njutbar är den ju redan, både i verklighet och fantasi....
Ha det bra ;)

AnnCharlotte sa...

Vitsippebacke skulle jag skriva....

Berit sa...

en vitsippebacke drömmer jag också om, men har inget naturligt ställe att ha den.Hoppas du nu får ha den oklippt:)
Ha en underbar dag!

Trädgårdsflow/Garden Flow sa...

Hihi..... Så det kan gå - härlig historia!!!! Känner liksom igen det där scenariot..... Vitsippor är bara för fina och jag förstår så väl att du vll ha en vitsippebacke. I min vildare del av trädgården har jag massor av vitsippor, ett rent överflöd faktiskt. Det är såå lyxigt och jag njuter varje vår. När vitsipporna blommat över är det dags för liljekonvaljerna, som finns i samma överflöd. Lycka, säger jag bara. Om du vill kan jag gräva upp lite vitsippsplantor och skicka till dig. Men jag måste berätta att mina (de flesta) är rosa på undersidan.

Ha en fin söndag!
Kram
Charlotte

Ninni sa...

Det där känns igen :) Vi hade några kungsängsliljor i gräsmattan när vi flyttade in och de klipptes raskt ned av maken.
Vitsippor är ju så fina så lycka till med din "odling"
Tack för ditt tips ang. Kanadagässen.
Ha en skön söndag!

Helén sa...

Javisst är våren lite stressig...men man framkallar det nog endast själv. Man vet inte i vilket hörn man ska börja, för man vill hålla på överallt samdidigt:) Härligt att du lyckades med Vitsipporna till slut, måste vara härligt att äntligen se dem blomma:) Ha det gott! mvh Helén

fotopunktMis sa...

Gulle dej..att inte "folk" kan begripa att det är våra små skyddslingar..som vi vårdar med så mycket känsla det bara går..ha det..Maria

Britt sa...

Vad härligt med en egen liten vitsippebacke och vilka fina bilder//Britt

Vardag och flärd sa...

Det gläder mig att du fått några sippor, det är det ljuvligaste om våren! Vakta dem noga!
Kram Eva

Gunilla sa...

Jag är ochså på jakt efter vitsippor. Grannen har slängt en del i ett dike en bit härifrån . Och där skall jag skynda mig att hämta lite medans de blommar så att jag hittar igen den.

Hundtandsliljan köpte jag ifjol höst . Det är en lök som ser ut som en stor hundtand kanske det är därför den kallas hundtandslilja.

Jag ser att du har ändrat en del på bloggen. Snyggt.

Önskar dig ett fint slut på Söndagen.
Kram/Gunilla

Livet på Vestergård sa...

Vilken tur att du får njuta av dina vitsippor nu i alla fall. Jag har en liten skogsdunge där jag satte en hel hop med lökar i höstas och nu får jag njuta av det som kommer upp :)

Hjertebank sa...

For en herlig historie. Det går ikke alltid slik en planlegger i hagen. Får håpe hvitveisbakken din vokser seg stor og frodig etterhvert.

Rosor och ruiner sa...

Så det kan gå, men som tur var överlevde dem ju till nästa år! Satte själv ner en planta i fjol, och det var med spänd förväntan jag kunde se att den hade tagit sig, så nu ser jag fram emot att den förökar sig ännu mer för varje år!

Gugis Pärlor sa...

Till mina trädgårdsdrömmar hör absolut en vitsippsbacke... Vita, fina blommor som förgyller våren. Otålig är väntan på att dessa ska föröka sig med fart till ett blomstrande hav!

Kram Gugi

Ingela sa...

Hej Bea,

Vad härligt med en egen vitsippebacke... den är ju bra på gång. Rätt kul ibland att gå och vänta rätt som så bär det frukt!

Åsa! sa...

Dessa sippor är nog de mest efterlängtade utav alla blommor!

Håller tummarna för att det går bra imorgon Bea! Kram

Annika Christensen sa...

Absolut skall du ha vitsippor det blir precis som du säger en riktigt vårkänsla
Mina favoriter nr 1
Lyckost dig som är på vitsippor här har syren blommat färdigt det fäller idag
Annika

Mia sa...

Ljuvligt Bea, oskyldig vita skönheter. Dom trodde jag spred sig voldsamt, men inte alltså? Men snart har du nog en vitsippsbacke :)

Anonym sa...

Hej på dej tittar inom och önskar dig välkommen till min blogg på adress;

http://hallplats-ahus.blogspot.com/

Jag blev tvungen att göra så här då jag har blivit trackad. Ja, hör och häpna!

Anonym sa...

Missade kramen från Ingela

Blommiga Karin sa...

Hej!
Vitsippor innebär vår, lycka och ljus. Härligt med en hel backe full. Söta bilder du har tagit!
Ha det så bra och håll tummarna för en trädgårdssäsong!!
Kramar

Bitte sa...

Hej fina Bea!

Vad tråkigt att höra om din lilla vovve, hoppas verkligen att ni har fått ett positivt besked och att hon snart blir bra igen.

Det gör så ont i en när de små liven är sjuka, man känner sig så maktlös och orolig på samma gång! Jag önskar av hela mitt hjärta att hon får finnas vid din sida länge länge till och sänder många varma styrkekramar till dig och henne.

KRAAM
Bitte

Lotta sa...

Jag kan verkligen förstå din vitsippsdröm. Här växter de i ett överflöd men varenda en är guld värd för mig. Mannen tvärvägrar att klippa den delen av trädgården på våren - det måste vara efter alla bannor han fått genom åren.
Kram

Black Iris sa...

Vi har alla våra drömmar om våra trädgårdar.. Här hos oss på torpet finns det hur mycket vitsippor och blåsippor som helst, både på tomten och alldeles intill. Mitt stora dilemma är att försöka hålla skogen och alla ogräs borta från tomten.
Jättedaggkåpan t.ex. är ju en maffig fin växt men det är inte så jätteroligt när den dyker upp lite här och där med sina jobbiga rotklumpar...

Kram Maidi