fredag 10 september 2010

Rik på vitaminer

Efter några kvällars möda med att plocka bär och ta till vara det som naturen bjuder på, är man riktigt nöjd att få fylla frysen med vitaminer.

Havtornsplockning har varit ett sant nöje till vissa delar, men allt har två sidor! Tänk att få sitta bland strandstenar och känna att vinden lägger sig långsamt till ljudet av små vågor som kluckar rogivande mot de redan slipade runda stenarna i stranden. Havet stillar sig för att bli spegelblank och sagolikt vacker. Dagen håller på att gå mot sitt slut och solen går ner i horisonten, himlen färgas i de mest fantastiska färger allt från solgul till orange, för att slutligen övergå i lila - vackert färgspel som de flesta fascineras utav.

Den negativa upplevelsen är de otroligt stickiga Havtornsbuskarna som förekommer längs vår kust. Till en början försöker man värja sig för alla dessa sylvassa taggar, för att slutligen uthärda alla stick. Väl hemma får man anta en liten "utrensning" av dessa små sylar som lämnat kvar på fingrarna. Nämnas bör, att trädgårdsarten av Havtornsbusken är taggfri!

Ja, varför inte använda saftpress då? Den är alldeles för klumpig och för min del väldigt opraktisk.

Hur som helst, nu är jag rik på vitaminer inför den kommande vintern med alla kannor och saftpåsar! Havtornsbärens alla nyttiga ämnen kan ni läsa om här. Nytt för min del i år är ett litet experiment, att ta till vara kärnorna som innehåller bl a omättade fettsyror, A och K vitaminer osv och passar säkert t ex i egen tillverkad Musli eller någon form av brödbak, får se vilket det blir.

Här är en del av min vitaminskatt uppdukad.







Mums...som avslutning, en dessert gjord på bären.

Nu kallar jobbet för min del!

Hoppas ni mina vänner får ett soligt och vackert veckoslut!


38 kommentarer:

Knatten sa...

Hej!!
Jag har aldrig provat på Havtorn.
//Knatten

Vildrosen sa...

Inte heller jag har provat på Havtorn, låter spännande och framför allt ser det gott ut-
Ha en trevlig helg

STENLYCKA sa...

Vad lustigt att du visar just Havtorn. Igår var en granne inne hos mig och frågade om jag hade något recept på Havtorn. Hon hade varit i Skåne och plockat dessa härliga bär. Hon berättade att de var så svåra och sticksiga att plocka men träffade på en man som klippte av dem med sax och sedan lade han dem i frysen, efter ett tag i frysen var det bara att repa av bären.
Så vackra bilder och så gott det ser ut.
Jag hittade flera recept på nätet åt min granne.
Ha en skön lördag!
Kram Raina

bean emäntä - bea's sa...

Hej! Jag brukar också plocka några burkar havtorn och frysa in dem som de är. När den mörka tiden kommer tar vi varje morgon några bär direkt från frysen. Då är de inte så starka i smaken. Har läst någonstans att 3 bär om dagen räcker, så otroligt mycket vitaminer innehåller de!

Kanske borde man i år göra ngt annat med dem... Hmmm....

AnnCharlotte sa...

Havtorn har jag aldrig smakat tror jag....hmmm...ser väldigt gott ut med den härliga färgen.
Ha en brahelg ;)

Ninne sa...

Jag "dreglar" om du vet vad det är?? Alltså så sugen på allt gott som du stoppar in i dina förråd, att saliven svämmar över!! Man skäms för man inte gör ngt åt allt det som finns i naturen-- men jag ska iaf gå ut o plocka lite Björnbär på min vägg.. Taggfria buskar!!
Ha det gott själv
Ninne

ormbunke sa...

Det vattnas i munnen bara att titta på dina fina bilder. Det är jobbigt när man håller på men så får man tänka på vad man kan plocka fram under den mörka vintern. Här blir det mest björbärsplockning och jag tror att de är lika taggiga. Använder både handskar och pinnar för att komma åt bären.Ha en bra lördagskväll. kram. Anita

Anelias hantverk sa...

Mmm så gott och så vackra bilder!
Ha det så bra!

Petra B. Keramik+Trädgården sa...

Vi har en stor havtorn buske i trädgården, den förökar sig med rotskott så man tror att den vill intar hela tomten.
Nu tackar jag dig för påminnelsen att plocka bären. För att jag kommer alltid ihog det för sent eller för tidigt. Ska ut NU ;O)
Trevlig helg och Höstkram, Petra B.

Lyckoslanten sa...

Men så roligt att du hittade vitaminerna. Jag tycker folk har syftat på att det finns litet av varan i år. Fint dokumenterat! Jag kommer ihåg när jag studerade naturvetenskap vid Umeå universitet och sökte havtornsbuskar på Holmön. Tänk vilken fröjd att komma hem och därefter finna massor längs kusten här! Gårdagens solnedgång var fantastisk! Ha en skön helg! ♥

Annika Christensen sa...

Men så spännade detta låter har aldrig ätit dessa nyttiga bär.
Vad bra att ta hand om kärnorna också.
Ser dig framför mig när du plockar dem,ja tom hör vattnet.
Du skriver lyriskt..
Kram
Annika

Black Iris sa...

Havtornsmarmelad har jag några gånger köpt på Bonnamarknad men vet inte hur buskarna ser ut.
Bilderna ser enormt inbjudande ut och säkert är det jättegott.

Kram Maidi

Jord under naglarna sa...

Vi har inte fått några havtorn på våra småbuskar i år, men det kan bero på att det bara var en som överlevde vintern. Nu har vi i alla fall planterat ett par nya så det är bara att hoppas på skörd nästa år.

Makens moster i Finland bjöd oss på havtornssoppa och det var första gången jag smakade det och sedan har jag varit fast. Torkade havtorn är också gott!

Jag brukar köpa ett te med havtorn och det är väldigt friskt.

Må så gott!

Inger sa...

Har aldrig plockat havtorn, färgen är fantastiskt vacker, mild och varm. Som man blir inombords av att läsa dina texter.
Ha en fin söndag!

Birgitta sa...

Ser helt härligt gott ut med den efterrätten. Och havtornsbären är så vackra och framför allt nyttiga.
Önskar dej en skön söndag.
Kram Birgitta

Charlotte sa...

Åh.. havtorn är ju så gott... Vad frestande allt ser ut.... Brukar bli bjuden på det hos svärmor... Den där desserten (soppan eller vad man ska kalla det) har jag ätit... riktigt läskande och gott. Och det bästa är ju att de är så nyttiga.....

Ha det bra!
Kram charlotte

Lilla My sa...

I fjol fick jag havtornssaft av min jobbarkompis så jag har ännu i frysen. Brukar koka soppa :)
här regnar det idag kanske man skulle hinna sticka lite.
Ha det bra
Lotta

Trädgårdsmakare Hillevissan sa...

Hej Bea!
Ljuvligt färg o vitaminsprakande inlägg! Orange är verkligen färgen i år, känner jag:-)

Ha en skön söndag, kram Hillevi

Ölandsvindar sa...

Havtorn är härligt! Här på Öland pågår diverse försöksodlingar med havtorn och forkning angående deras nyttiga innehåll. Jag har ett par buskar (hane+hona) och fick en del bär förra året men inget alls i år.Håller nu tummarna för kommande sommar.
Kerstin

Britt sa...

Havtorn har jag aldrig sett tror jag. skulle däremot vilja samla på mig nypon till vintern//Britt

Gunilla sa...

Vilken frisk och härlig färg havtornsbären har.
Och den fina bilden på efterrätten är ju bara så aptitretande.
Jag har inte smakat havtorn vad jag vet. Men det ser riktigt gott ut.

Ha det gott
Kramen/Gunilla

Gulklinten är en perenn som blommar nu hos mig.

Ruben sa...

Mmmm, vad gott det ser ut - och så nyttigt sedan!!! Här, långt från kusten, finns inte denna ädla buske.
Silveraxet finns det olika sorter av, och jag tror, att vissa blommar senare än andra! Men, som du skriver, bladen är vackra de med!!
Ha det gott!
/Ruben

Njut i din trädgård sa...

vilket underbart arbete! Havtorn wow, har aldrig prövat!

Livet på Vestergård sa...

Havtorn som är så gott! Vackra bilder på de hälsosamma bären.
Ha en bra start på ny vecka. Kram Kicki

karina sa...

Hejsan!
Så skönt att höra att trädgårdsarten är taggfri, för det står en Romeå och Julia här. Men ack så små än så bara varsitt bär gick att skörda, men så vitaminrika de är. Funderar på att köpa en juicefrukt centrifug när skörderna blir större och en trädgårdsfrys i källaren. Musli gör jag av rostade pumpa, solros och hela linfrön. Gott i filen och behöver inte sockras alls och till mat och sallad blandas det till en burk även rostade cawsynötter i. Ska titta in på sidan du visar och Ha det gott, Karina.

Maria Berg sa...

Jag hörde av någon att om bara busken är tillräckligt stor så klipper man av grenar med sekatör och lägger hela kvisten med bär/blad/taggar i frysen. Sedan när den är fryst skakar man bara av bären och använder till det man vill.

LJUVLIGA bilder blev det!
MB

Angel.Pearls sa...

Åh -lyllo dej! Havtorn har jag aldrig plockat..det ska ju vara otroligt nyttigt! Ha en fin vecka//Eva

Beatrice sa...

Åh, allt ser så gott ut på dina vackra bilder! :-)

Vilken lycka att kunna frysa in och safta och annat för att ha sedan under den låånga vintern. Havtorn är så gott, men konstigt nog har jag aldrig plockat några. Jag vet inte ens om de växer häromkring! Tur att det finns affärer... :-).

Ha en fin måndag!

Många kramar
Beatrice

Huset på landet sa...

Vilka härliga bilder på vitaminrika bär! Visst är det jobbigt både att plocka och pressa havtorn, men nog känns det roligt sen då ni får plocka fram havtornssaft ur frysen. Dessutom är ju alla havtornsprodukter Det jättedyra att köpa.

Så trevligt att du köpt en Lev vackert bok från oss! Hoppas att du får mycket inspiration av den fina boken!

Kram, Nicole

bea sa...

som jeg undret på hva dette var :)) vi kaller de nyper:)) skjønte det da jeg så suppen:))

det er maaaange år siden jeg sist spiste slike.. nei, forresten.. jeg kjøpte visstnok et glass marmelade i Danmark første året:))

Så koselig at du stakk innom.. legger deg til på hovedbloggen.. er ikke så ofte på hagebloggen lenger..

håper fridagen har vært deilig.. god kveld til deg:))

Åsa! sa...

Jag är så nyfiken på dessa havtornsbuskar. Köpte ett grönt te på havtorn, så gott! Men sist jag var på Kränku, var det slut :(

Må gott Bea!

Snäckskalsdalen. sa...

Tänk så många växter det finns i naturen och undan för undan kommer man på att de är väldigt nyttiga. Det var väl så det började en gång att vi livnärde oss på vad naturen gav och nu har det snurrat ett varv på vissa håll. Havtorn har vi nog inte vild här, bara i förädlad form. Men gott är det, vi har en liten butik här på landet där de säljer havtornsmarmelad och det är väldigt gott.
Man sticker sig sönder och samman, ja, jag kan tro det!
Härlig berättelse, du skriver så fint!
Agneta kram

haspet sa...

Härligt med ett bär som är både nyttigt och vackert, älskar verkligen färgen. Blir lite sugen på en Havtornsbuske men då får det absolut bli den ostickiga varianten. Tänk vad pigg och frisk du kommer att vara i vinter efter denna vitaminchock, härligt. // Peter

Anonym sa...

Visst är det underbart att sitta bland buskarna i havsbandet och samla vinterförråd, men nog är sticken förargliga, vassa och svidande.
Jag har också tagit tillvara kärnorna. De passar utmärkt i brödet i stället för linfrön, precis som i muslin. Prövade att mala en del för att strö på yoghurten och det fick också godkänt.
Maria

Huset vid ån sa...

Hej vännen!
Havtorn är nånting som jag är nyfiken på, har hört att det ska vara bra till mycket....
Härliga bilder!

Hoppas att du får en fin o vacker höstdag imorgon!
Kram T

IreneL sa...

Havtorn har jag aldrig smakat! Vilken härlig färg vitaminskatten har..underbar!
Ha en fin dag! / Irene

Britt sa...

Så mycke godsaker du gjort av Havtorn. Har ätit både marmelad och sylt av dessa bär och det är så gott.
Ha en fortsatt härlig vecka.
Kram Britt

Mammasblommor sa...

Hej Bea! Vilka härliga och färggranna bilder på havtorn i olika former! Allt ser så gott ut men jag har aldrig smakat något gjort på Havtorn! Det måste jag ändra på :)
Ha det gott!
Kram Margot