söndag 4 juli 2010

Hur gick det sen...

... efter att alla sådderna grott och spirade förhoppningsfullt, vårdades med största omsorg, vattnades för att växa till sig, omskolning av hundratals plantor, jordsäckar kånkades fram och tillbaka, bekymren över vissa plantors vildvuxna sätt tilltog varefter tiden gick, en del med stor trängsel i krukorna och utplanteringen dröjde oroväckande.

Då, när vårvintern var lång och tråkig, frö-köp över nätet gav en förhoppning om den ljuva våren med en mängd fräscha blomster på näthinnan och en prunkande blomstersamling i krukor och rabatter. Hur gick det sedan? Blev det som jag planerade, siktade "mot stjärnorna" med en mängd nya ettåringar och kände mig en aning osäker om jag överhuvudtaget får något som blommar i rabatterna i år.

Förresten, min enda Allium för i år /(vart tog dom andra vägen?) är ett riktigt stjärnskott som bjuder på lite glans i tillvaron!


Våren inleddes förhoppningsfullt

och framtidsdrömmarna var ljusa.


Det blev himmelskt vackert när den första blomman öppnade sig i den ljuvaste blå färg. Himmelsblomman (nedan) påminner starkt om Tremaster blomman. Tyvärr, har den otroligt kort blomningstid och blomman vissnar ner bara efter ett par timmar, men bildar nya knoppar lyckligtvis. Roten kan övervintras likt Daliaknölarna.


Hibiskus timvisare blev enligt förhandsinformationen en stor favorit, med förväntan på blommans utseende och karaktär måste denna bara bli en ögonsten. Tyvärr, varade inte den lyckan en timme ens, fröjden att hinna se en helt utslagen blomma har jag formligen fått jaga för att få betrakta den noggrannare innan blomman fallit av. Blommar även den, högst några timmar!!


Nu blev ju naturligtvis inte alla sådder tråkiga historier, jag ser fortfarande ljust på tillvaron. Sommarljus nedan är en klar vinnare,


även den söta Dockkragen i samplantering med rosa minipetunia.

Inte kaskader av hållbara blommor i år, men Petunia Cascade bjuder mig välkommen hem på ett graciöst sätt med tunga volanger i blomman.


Stor kärlek till blommor överlag, men detta Kärleksblomster fick inget stort hjärta av mig!


Däremot denna lilla vän med handen, har stor plats i hjärterummet - en liten solstråle! En vän som behöver samma kärlek och omtanke för att växa till.


Hoppas ni har det gott och njuter av sommarvärmen!

25 kommentarer:

Hantverkarglädje sa...

Visst, jag njuter i fulla drag av värmen och även av dina blomfoton med text.

Ninne sa...

Den sista lilla "blomman" är väl den bästa, förstår jag.!!Underbara är de dock alla, och jag förstår du känner tjusningen att få fota de korta men intesiva blommorna som du visar. Helt fantastiskt.
Som vanligt njuter jag av dina bilder
KRam Ninne

Lotta 8`) sa...

Om vi har det gott i värme? Ja, absolut! Efter lördagen på havet, var det nästan skönt att vakna här hemma till en mulen himmel... fniss, men vid lunchtid var solen tillbaks och då var Lotta ute i trädgården :)

Lustigt att du skriver om sådder, det var ungefär de tankarna jag hade idag, när jag rensade i stora perennrabatten och hittade mina små sådder som jag planterade ut för ett tag sedan för att de inte skulle torka bort i krukorna. Inte var det mycket till liv där inte! Nu tror jag faktiskt att jag har bestämt mig, för att sluta så perenner och enbart hålla mig till sommarblommor som dessutom blommar mer än en dag :)

Läste hos Haspet om vallmon som efter ett par timmar i blåsten, endast hade ett blad kvar ;) Ja - vad är egentligen vår belöning när det gäller sådder? Eller är det själva så-momentet och hanteringen av sådderna under mörka och trista feb-mars så glädjer oss? Jag tror nog på så-glädjen, att få sätta fingrarna i jorden och förbereda trägårdssäsongen tidigt.

Ett säkert kort är i alla fall Cosmos/Rosenskära och Luktärtor! Ringblommor är inte så dumt heller, eller Ballongblomman och Verbena.... det går nog inte att sluta så fröer i alla fall ;)

Ha det så himla gott själv i sommaren :)

Mies Balkong sa...

Det var ju lite förargligt att blomningen gick över så snabbt på en del av växterna. Men jag håller med om att sommarljuset är en riktig goding. Skir, vacker och blommar tills frosten tar den. =)
/Marie

IreneL sa...

Visst är det härligt att vi nu får njuta av sådderna! Det är det här vi längtade till när vi sådde och donade! Synd att en del blommor blommar så kort tid. Det är som man säger: "Underbart är kort" :)
Ha det bra! / Irene

India sa...

Ja du har så rätt var tog saker vägen. Jag sådde koriander och fick målla, jag sådde dill och fick målla. Av alla plantor salvia som jag sådde återstår 5 stackare som klarade sig till mogen ålder!! Vet inte vad som hände i år? Men vilka fantastiska korgar du har med blommor. Vilken färgprakt. Ha det bra.

HelenJ sa...

Men även om "belöningen" bara varar en kort tid är det ändå ett viktigt terapiarbete på våren, då när man längtar så intensivt efter att det ska börja spira i naturen och trädgården att man bara måste skynda på det hela lite inomhus....
Men det är roligare att så än att prickla - för då har utomhussäsongen kommit igång så då har jag inte så gott om tid längre.
Vackra bilder visar du i alla fall - och varför gillade du inte kärleksblomstret? Den var ju jättesöt!
Ha det bra
Kram Helen

Inger sa...

Skönt att du ändå blev nöjd med några av dina frösådder då du lagt ner så mycket arbete på dem. Och den finaste lilla vännen är ju viktigare än alla blomster i världen.
Ha det gott!

Charlotte sa...

Ja, ibland får man inte riktigt skörda den tid man lagt ner på uppdrivningen av plantorna..... Men själva pysslandet med sådderna och drömmarna kring resultatet är värt allt tid tycker jag. Man lär sig också något varje år om hur man ska göra eller inte göra, vilka växter som man tänker strunta i fortsättningsvis :-) eller vilka man ska satsa på igen nästa år.

Tycker alla dina blommor var jättefina!

Ha en fin vecka!
Kram Charlotte

Anette sa...

Hej Bea! Ja, så är det nog med de flestas frösådder. En del blir man hemskt besviken på och en del överraskar eller motsvarar förväntningarna. Det är väl det som är lite av tjusningen med frösådder. Helt klart är som vanligt att jag sår för mycket för när väl alla perenner har börjat växa så blir det inte så mycket plats kvar i landen. Tur att man har alla krukor då!!

Värmen är visst här för att stanna verkar det som och jag försöker utnyttja de lite svalare mornarna till att göra lite nytta! Som vattna till exempel. Idag ska jag också baka lite lavendelskorpor innan värmen tar fart ordentligt. 30 grader är min smärtgräns har jag märkt. Då gör jag inte många knop!

Ha det så gott. Kram Anette

gittan sa...

Hej vännen! Visst har jag det gott i värmen, underbart gott! Jag hoppas innerligt att den håller i sig och att vi får en lååååååång härlig sommar (gärna till slutet av oktober) Underbart är kort säger man j uocg det verkar ju vara rätt när man tittar på dian skönheter. Det gäller att vara uppmärksam för att inte missa något. Den sista blomman var ju förståss helt klart bäst! Den njuter du väl av riktigt ordentligt ;P
Jag vet inte vad det beror på men dina inläggg visas inte i min blogglista =( Idag såg jag att du låg väldigt långt ner på listan men den ska ju lägga inläggen i ordning efter datumen. Får vara mer uppmärksam för jag har saknat dig och dina rapporter från norr. Ha en riktgt skön vecka / Kram

Lenas trädgård sa...

UNDERBART ÄR KORT! Man får vara snabb, men då man hinner se det ljuva, så är det bara SÅ härligt!
I år har min Nevada varit väldigt kort i blomningen (värmen troligen), men så vackra de är! Och den kommer ju hela tiden med nya blommor.
Ha det gott!
Lena

Åsa! sa...

Så vackra blommor du har Bea! Men att hibiskusen blommar så kortvarit?

Lyckoslanten sa...

Vilken kunskap du äger och vilken tur att du hann fånga de kortlivade! Förstår att hjärterummet för vännen leran där är mycket stort! Nu njuter vi av en blåsig men solig dag! ♥

Monica sa...

Hej Bea
Kikar in hos dig och inser att jag missat flera inlägg :) Jag njuter alltid av din fotokonst och de härliga texterna till :) Må så gott
Tjingeling
Monica

Britt sa...

Hej!
Så vackra blombilder du visar. Du är en duktig fotograf. Synd bara att det är så varmt nu för det blommar över så fort.
Ha en härlig vecka
Kram Britt

Britt sa...

Här njuts det i fulla drag, skall ut i solen ett tag till sedan bär det av till jobbet//Britt

Anelias hantverk sa...

Vilka fantastiska blommor du odlar fram! Roligt att få se såna som jag aldrig sett förr.
Ha det bra!

Ölandsvindar sa...

Visst är vinterns visioner lika mycket värda som sommarens resultat.Jag brukar säga att min trädgård är aldrig så vacker som på vintern när jag planerar och drömmer. Men du har ju faktiskt fått ett fint resultat också!
Kerstin

Mammasblommor sa...

Hej Bea! Förstår att lilla solstrålen med leran har största plats i ditt hjärta! Det är så det ska vara!
Så vackra bilder! Dockkragen var jättesöt, den har jag inte sett förr! Mina Allium har också försvunnit på nåt konstigt vis, vet inte varför! Förra sommaren köpte jag tre plantor Sommarljus, som blommade så fint och till min stora glädje har två av plantorna överlevt vintern! Ska bli kul att se den blomma igen!
Ha det skönt i sommarvärmen!
Kram Margot

AnnCharlotte sa...

Vad vore livet utan våra förväntningar och visioner...man håller ett frö i handen eller en planta i plantskolan och i det inre ser man stora kaskader av blommor...
Inte alltid det blir som man tänkt bara...
Men vi har en härlig sommar att njuta av nu...hur härlig som helst ;)

♥Min Eden♥ sa...

Härligt med nykomlingar varje år. Själv vågar jag inte testa så mycket nytt, utan kör med säkra kort..jag är väl lite tråkig...

Rosor och ruiner sa...

En eloge till er som "orkar" hålla på med sådder, tyvärr hör jag inte till den skaran....och då slipper man ju besvikelserna, men man missar ju tillfredställelsen också, med det som lyckas...
Ha det gott i sommarvärmen och njut av dina blommor, både egensådda och dina andra!

Lilla My sa...

Det är trevligt med frön det blir inte alla gånger som man tänkt sig och visst är det roligt att pröva nya frön varje år inte alla men nån ny påse.
Vilken sommarvärme vi fått ska passa på att gå ut i arla morgonstund förrän värmen slår till.
Ha en bra dag
Lotta

Mimi sa...

Vackra saker det blev av dina små frön! Tycker nog om även snabblommande växter. Hälsn Mimi