söndag 25 juli 2010

Den som sår...

han skördar! Vilken upplevelse, att få duka upp ett helt bord med färska och nyskördade örter! Sann odlarglädje och en stor lycka! Eller att få trippa iväg ut till växthuset för att hämta en liten bukett med örter för att krydda den kalla yoghurt såsen till färskpotatisen. Mmm...det är så gott och doften är en riktig aptitretare.

Nu har jag skördat mina örter och känner mig väldigt nöjd över första årets trevande försök. Som nybörjare på området har jag fått inspiration och kunskap från andra bloggar och Växthusmadam är väldigt duktig och delar gärna med sig av sina erfarenheter.

Här serverar jag mina kulinariska upplevelser med mina örter i både färsk och tork-form samt små smakupplevelser. Om det ändå gick att sända doftprover ....!



Gjorde en egen konstrurerad torkvinda med linor, för att hänga de små buketterna på tork.



Ett Mynta-socker blev en fin smakbrytning till melonklyftorna...


..och blåbärsplättar med detsamma.


Min nya bok har gett mig massor med tips och en riktig handbok för nybörjare:
Kryddan i maten året om med kryddor och recept. Sylvia Danielsson, ICA bokförlag.


Ha en bra dag mina vänner!

31 kommentarer:

Ruben sa...

Det behövs ingen doft-dator, jag känner ändå alla dofterna!!!! Ahhhh!
Ha det gott!
/Ruben

Anonym sa...

Hej spännande att prova något nytt och det här med kryddor som doftar gott och som du sedan kan ha så mycket glädje av framöver. Härligt!
Fiffig torkställning! Påminner mig om att jag också såg en fräck torkställning i en tidning för bra länge sedan. Det var ett avlagt cykelhjul som man hängt upp och där man hade nyttjat ekrarna ;-)

Ingela på hem liv design

Lyckoslanten sa...

Helt otroligt vad du lyckas med dina odlingar och slurp vad det ser gott ut med melon och blåbärsplättar! Fiffig torkanordning! Du kommer säkert att njuta av de goda smakerna vintern lång! Ha en bra dag! ♥

Mia sa...

Prunkande växtprakt som allt annat hos dig, örter i maten använder jag hela tiden, men smaksatt socker har begränsat sig till lavendel.. hittade inte boken på min näthandel, så synd. Om du rekomenderar så är den säkert bra. Denna sommar går så allt för fort och nu är semestern slut :( Hoppas att vi kan få lite av din värme också. Fortsätt njut i din trädgård :)

Mimi sa...

Härligt med kryddörter. Även jag har en del kryddor i pallkragarna! Vilken fin torkställning du fixat till dem. Hälsn mimi

ormbunke sa...

Du är uppfinningsrik du. Har också en örtbok men är för dålig att ta vara på örterna. Använder så länge jag kan när de är färska. Gräslöken klipper jag ner tidigt och fryser in däremot. Tackar för dina fina tips. Det blev ett rosbad hos mig också.Ha de gott. Kram. Anita

Lena/isis sa...

Åååå så mycket vackert du visar i de senaste inläggen som jag nu tittat och läst ikapp efter min semester. Såg en gammal cykel på en loppis på Gotland som jag gärna skulle vilja ha haft med mig hem men då hade vi varit tvungna att ha haft släpkärran med oss :-)Det är så fint och mysigt med en sån i trädgården. Kram

Halina sa...

Njuter och beundrar... och blev hungrig :)
Mvh Halina

Kalo sa...

Åh så härligt. Jag blir riktigt hungrig! Vackra bilder!
Karin

Maria i Sennan sa...

Mumsmums...vackert och frestande för gommen..ha det..Maria

haspet sa...

Vilken lycka. Förstår verkligen din glädje. Med dina bilder behövs ingen doftdator, du förmedlar det så bra ändå. Ha det gott.// Peter

STENLYCKA sa...

Åhhh jag kan ana hur det doftar. Underbart med färska kryddor. Vackra bilder bjuder du också på. Idag har jag varit ute i min trädgård och tagit hand om blommor som har farit illa av allt regn som vi fick i går. Pelargoner är något som inte gillar när det regnar på dem har jag konstaterat idag, har klippt bort massor med blommor som ser riktigt ledsna ut.
Kram och ha det så gott!
Raina

Åsa! sa...

Det är riktigt rikedom Bea!

Inger sa...

Fint, fräscht och läckert!

Jord under naglarna sa...

Det är aldrig så gott som när man kan gå ut i trädgården och hämta in av det man ska äta!

Jag älskar att kunna "slösa" med örter i salladen, i såser och marinader och bara äta som det är!

Aldrig äter mina barn salldsblad (nästan) förutom då det är "hemma-sallad". :)

Huset vid ån sa...

Åhh, Vilka härliga bilder du bjuder på!
Jag kan känna doften ända hit...Ljuvligt!
Hoppas att du har det bra!
SommarKramar Therese

Annika Christensen sa...

Det är verkligen härligt att få skörda sina egna örter.
Skall se om jag kan komma på någon bra torkvinda till mina.
Ha det gott
Annika

Lotta 8`) sa...

Det har jag inte tänkt på, att hänga kryddorna på tork! Jag har fryst både persilja och gräslök men stod idag och funderade på Oregano och pepparmynta - borde kanske hänga dem på tork? Skall se om vi har någon bra ställning bland våra gömmor :)

Hur förvarar man dem sedan - i burk?

Nu har jag haft en veckas semester och tre är kvar.... det är så himla gott att bara vara :)

Skall nu googla efter "smultronbladte", för de bladen har jag gott om :)

Ha en fortsatt skön sommar :)

AnnCharlotte sa...

mmmm...det doftar ända hem till mig ;)

AnnA sa...

Godmorgon Bea!
Vad spännande med kryddor, och inspirerande för mig, att också gå ut och binda örtbuketter, även om det är lite kaos bland örterna. Lavendel skall jag iallafall plocka och binda buketter av.
Ha en skön dag!
hälsn
AnnA

AnnA sa...

PS!
Förra inlägget om rosor - det var ju det jag hade skymtat - helt underbart!
Här i Skåne(hos mig iallafall) har väl inte så många rosor frusit bort, däremot finns det en del som frusit ned och blivit sena med blomningen, om de överhuvudtagit blommar alls...Vi hade ju en period med stark kyla utan snö, så det påverkade väl en del.
DS.

Ölandsvindar sa...

Jag verkligen frossar i örter just nu. Basilikan är nog sommarkryddan framför andra men dragon och timjan ligger också bra till hos mig.Ska prova att frysa en del i år. Dillen har redan hamnat i frysen.
Kerstin

Mitt smultronställe sa...

Hej hej!!

Underbart med egna kryddor!!
Och så fina bilder du har!!

Hoppas du får en bra dag, kram Camilla.

♥Min Eden♥ sa...

Javisst är det härligt med egna kryddor, ren och sann vardagslyx!

Kalo sa...

Hej Bea,
jag använde färska ringblommor och lavendel. Sköljde bort alla rapsbaggar...
Karin

Huset på landet sa...

Mmm, kan tänka mig hur gott det doftar! För att inte tala om hur gott det smakar...Färska örter höjer verkligen smakupplevelelsen flera grader.

Hoppas du får en fin fortsättning på veckan!

Kram, Nicole

Gudrun sa...

Hej Bea!
Så härligt med örter och vackert är det när de hänger och torkar. Örter har jag också i massor. Sedan drar de till sig massor av humlor och det är mysigt.
Maken brukar även göra dressingar och snapsar av dem, användningsområdet är oändligt verkar det som.
Ha en riktigt bra dag.
Kram

Livet på Vestergård sa...

Jag kan föreställa mig hur underbart det doftar!
Så snyggt du gjort för att hänga upp bukettern på tork.
Blir nästan hungrig när jag ser dina fina bilder :)
Kram Kicki

Black Iris sa...

Jag tycker du verkar jätteduktig med dina örter även om du är nybörjare. Säger som Ruben, man kan riktigt känna dofterna.

Maidi

Mammasblommor sa...

Vilka härliga bilder, nästan så man kan känna doften! Så gott när man kan använda färska kryddor i maten!
Ha det gott!
Kram Margot

bea sa...

dette så lekkert ut Bea.. gratulerer med avlingen:)) stilig oppheng du har laget til tørking!! joda.. det er ikke så vanskelig som man tror.. og har man fått til en gang gjør man det gjerne ett år til.. regner med det smakte himmelsk:))

ha en deilig weekend.. klem fra mæ