torsdag 4 februari 2010

Minnenas tavla

Ännu en gråmulen dag till ända och två lediga dagar utan sol! Nu blir jag riktigt ledsen på allt detta gråa och rikliga snöfall, men jag är väl antagligen inte ensam om spåriga vägar och högar av snödrivor. Det sist nämnda gjorde mig lite nostalgisk idag och jag kom att tänka på min skolväg de första åren som bjöd på riktiga vintrar och inte fanns det skolskjutsar. Ofta var det väldigt kallt att promenera och höga snödrivor kantade vägen och fy, så liten man kände sig när den stora bullrande plogbilen kom körande att snön yrde åt alla håll. Ja, visst har tiderna ändrats, men är det bättre nu?

Jag var på en skolning senaste höst och ämnet tangerade just minnen och sinnenas användning i terapisyfte. Dagen gick i den kreativa andan och många var deltagarna som verkligen fick ta i för att prestera ngt, det var ingen vilodag, men god mat och kakor till kaffet blev det en guldkant på dagen och lite andningspaus. Vi möttes av hurtfriska ledare som inspirerade och informerade hur dagen var upplagd, synd bara att tiden blev för knapp till att göra bra prestationer för envar, men det var tanken och minnet som räckte.
Ord och text på givna regler var det första vi gavs och temat fick vi själv välja. Naturligtvis valde jag trädgårdstema och nu borde jag presentera vad jag skrev, men det har jag tyvärr inte kvar.

Den andra uppgiften vi fick var att göra en "minnenas tavla" och välja eget tema. Borden var dukade till bredden med alla världens föremål som finns att uppbringa, både gammalt och nytt, tyger, småprylar, spets, band, nålar, ja, allt som man kunde tänka sig. Jag var så upptagen av allt det vackra på borden och synd att jag måste hålla mig till temat när jag kunde ha gjort så många och fina tavlor med så underbart material, en guldgruva med andra ord! Men som sagt det var ont om tid! Blir ni nyfiken? Vill ni se min minnenas tavla? Varsågoda!Här är min lilla nostalgitripp och nu tänker jag inte precisera vad de små tingen har för innebörd, men temat jag valde är: Skoltid. Jag var som fisken i vattnet och trivdes ngt enormt under dagen, synd bara att tiden var alldeles för knapp. Vilka härliga och kreativa människor som deltog och det blev en fin vernissage till slut av alla alster både i text och bild.

Nu närmar sig åter ett veckoslut och jag får vackert ta mitt helgpass och bara gilla läget, trots att det finns så mycket skojigt man kunde roa sig med hemmavid. Förresten har jag stickat mig en Åremössa idag. Tjockt härligt garn, grova stickor och resultat snabbt, passar mig perfekt.


Tusen tack för all respons på senaste inlägg! Önskar er alla ett riktigt skönt veckoslut!

Kram!

24 kommentarer:

Anonym sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Ninne sa...

Den tavlan minner också mig om skolgång.Jag hade 3 km till skola o på slutet av 40talet var det mycket snö på Österlen i Skåne.
Jag tror vägarna är falrigare idag än då??
Kram Ninne

ormbunke sa...

Så mycket nostalgi det finns i den tavlan.
Strumpebanden som satt fast i korsetten och som användes för att hålla strumporna uppe. Och så blev det en glipa emellan.
Tacka vet jag strumpbyxor.Ha de gott. Anita

Birgitta sa...

Riktigt rolig minnenas tavla du gjort. De där strumpebanden var inte för roliga.
Den här vintern tror jag varenda människa är trött på. De kunde gott fått en massa snö härifrån till Vancouver, för där har de ju så dåligt med den varan.
Ha det så gott.
Kramen

Lyckoslanten sa...

Jag tycker väldigt mycket om dina minnens tavla! Nostalgi! Ja, många säger att denna vinter påminner dem om barndomens vintrar. Inga vinterhalare då inte! Nu ska jag fortbilda mig på universitet i staden hela dagen. Ha en skön helg! ♥

Ruben sa...

Är det en psalmvers jag ser i din minnestavla? Ja, av dessa verser har man ju ett och annat minne. Vad man fick kämpa ... om man åtminstone hade förstått något hade det kanske varit enklare. "Vad ljus över griften ..." Ack ja! Ha en riktigt trevlig helg, trots allt! /Ruben

AnnCharlotte sa...

Tänk vad små ting kan locka fram för minnen...Jag älskar att gå på loppis och vända och vrida på saker och låta minnena strömma in.......
Ha en bra helg ;)

gittan sa...

Skolminnen har man en del både goda och mindre bra. Strumpebandshållare, påminner mig om min älskade farmor... Hoppas helgen blir fin trots arbete / kram gittan

Lillebeth sa...

Strumpeband! Har inte tänkt på såna på evigheter. Men så var det ju! Ha det gott i snöeländet!

Lilla My sa...

Nu är jag nyfiken på vad du hade för garn till Åremössan?
Intressant inlägg...men några strumpeband har jag inte haft :)
Vilken vinter vi har med massor av snö, idag var det verkligen härligt ute jag har varit ute i min ensamhet och plumsat i snön. Det var kul!
Ha en skön helg.

Åsa sa...

Hoppas du får en bra helg, trots arbete! Strumpeband ja, och korsetter det mötte man i vården när jag började min bana på 80-talet. Nu har tanterna knappt nylonstrumpor!

Susanne/Manitou sa...

Önskar dig en trevlig helg
Kram Susanne

Mia sa...

Arbetshelger kan ju vara riktigt trevliga, lite lugnare tempo hos oss i varje fall då, det enda som är synd är att resten av familjen har fri.. Strumpbanden kände jag inte igen en gång.. vad säger det om mig??
Ha en fin helg :)

Monica sa...

Trevlig Helg Bea :)
Tjingeling
Monica

Hannahs Bod sa...

Hej! Sååå många vackra små pyssel du visar. INSPIRATION.
Trevlig helg//Hanna

Inger sa...

Så intressant med ting som lockar fram gamla minnen och minnenas tavla. Men så är det ju, och en skön känsla är att ha saker kvar från barndomen. Mitt barndomshem står fortfarande mer eller mindre orört. Nu blir jag nyfiken på Åremössan, kanske vi kan få se den senare? Jag är så glad att jag är ledig på helgerna.
Ha det gott!

haspet sa...

Kul med minnenas tavla. Måste vara härligt för en pysslare som du att få sätta tänderna (förlåt händerna...)i, en rolig liten nostalgitripp. Hoppas att du får en fin helg trots jobb.// Peter

Britt sa...

Så fin minnes tavla det måste ha varit en rolig dag. vilka fina små presenter i förra inlägget//Britt

Skoogstrollet sa...

Tack för uppmuntran när jag var sjuk. Som tur var gick det fort åt rätt håll, så i måndags började jag jobba igen. Denna helgen är jag bara lite hes, men jag får ju som sagt var räkna med förkylningar nu när jag träffar så mycket barn.

Däremot vill jag inte ha magsjuka. N´s son var här idag och han har någon magbacill med tanke på att han inte fick behålla maten, så nu hoppas vi på att han blev matförgiftad eller något hos mormor så vi slipper det. Ja, synd om pojken är det ändå förståss. Vi får ringa imorgon och höra hur han mår, N ville inte ringa ikväll om han hade somnat. Här sov han ju en del i eftermiddag.
Dessutom skickades en elev hem i torsdags när vi planeringspedagoger kom, så det känns som att det härjar på alla håll. Så jag har en stilla förhoppning om att jag är immun, men det märker jag innan helgen är slut.

Annika Christensen sa...

Nostalgi i högsta grad.
Här har det varit sol idag och underbart väder med +grader.
Inte bra för min isbukett.
Men var tid har sitt.
Lyckost dig som kan sticka.
Ha det gott
Annika

Gunilla sa...

Hej Bea.

Strumpebanden det har jag ett vagt minne av. Ibland for knappen så då fick vi ta något annat till knapp. Och hela lifstycket var i svagt rosa. Tur att det försvann :o)

Roligt med gamla minnen.

Kom in till mig och var med i Vårutmaningen som Bloggen Humlebacken har startat det vore roligt om du ville gå med du som bor så långt norrut. Den startar den 1 mars.


Ha det gott
Kramen/Gunilla

Huset på landet sa...

Låter som en riktigt trevlig skolningsdag det där! Så brukar det ju oftast vara på skolningsdagar att tidesplaneringen är aningen för optimsitisk och deltagarna hinner inte med allt, men mycket inspiration verkar ni ha fått och din minnestavla är jättefin och charmig!
Trevlig vecka!
Nicole

Gudrun sa...

Minnen.... det är nog bra att minnas och inte bara med rosenskimmret, varje tid har nog sitt elände och sina positiva sidor.
Vilka vackra blommor, är det gerbera?
Ha en bra dag.

Beatrice sa...

Vi har också varit ute och gått på spåriga och igensnöade vägar och jag har grubblat och filosoferat där jag gått :-).

Vilken spännande kurs du verkar ha varit på!! Olika små saker kan vara starkt förknippade med minnen, så det måste ha varit roligt att göra en minnestavla! :-)

Ha en fin vecka!

Kramar
Beatrice