tisdag 7 juli 2009

Nära ögat!

Vet ni hur det känns när man äntligen kommer till den dagen när semestern inleds? Jo, naturligtvis vet ni det, först skall man bara, sedan blir det en runda till..... och då först lägger lugnet sig och den avkopplade känslan och stilen infinner sig.

Jag hade just precis lagt ifrån mig alla tankar på "måsten" och försöker bereda mig på att ta det som det kommer och varva ner till en skön lugn takt, men helgen blev fullspäckad med allehanda aktiviteter och det var ju inte precis så man planerar att göra allt på en dag, men lite av den karaktären blev det i alla fall och inte nog med det, vädret var svinkallt och frostrisken var överhängande natten till måndagen!! Men vilken sommar och lite ironiskt, att jag inleder min semester med risk för nattfrost! Ja, inte är det lätt att vara trädgårdsinnehavare i mina breddgrader i sommar!

Söndagkväll sitter jag vid köksbordet och våndas, täcka sommarblomstren eller ej? Kvicksilvret kryper ner till + 7 grader och ännu är solen uppe då klockan är kring tio-tiden. Nu hänger det igen på mitt val eller skall jag chansa och låta bli täckningen? Jag bävar för morgondagen om alla sommarblommorna som redan fått skador, att återigen bli frostnupna. Har aldrig tidigare upplevt frost i juli måndad!! Var skall detta sluta?

Jag väljer att lämna allt åt sitt öde! Lägger mig men sover lite oroligt ändå, uppe första gången kl
00.15 försöker spärra upp ögonen för att avläsa mätaren och det är +4. Lugn, det klarar sig tänkte jag och drömmer vidare.


Nejlika

Men en viss oro finns inom mig trots allt, jag har ju lagt ner mycket tid och stor möda på allt, skall det verkligen försvinna i natt? Vaknar igen vid 03.15 och då är det stor FARA, jag gnuggar mina ögonfransar och spärrar upp ögonen och glor en extra gång och avläser + 0,2!!


Mose brinnande buske /Diktamnus albus

Nu klär jag på mig tjock jacka, skor och vadderade byxor och går ut i nattens timma och drar fram alla mina nyligen undanstuvade täckdukar och lägger den över samtliga sommarblommor. Känslan av hopplöshet kryper in under skinnet och tanken på att ge upp är överhängande. Gräset är inte rimfrostigt ännu, tack och lov, men känner mig lite som än nattens trädgårdsälva där jag sveper fram med mina dukar och både snavar och snubblar omkring och så det ser ut när jag har klart efter närapå en timme!! Överallt ligger vita dukar och det ser helt galet ut - sommarmånad med frostrisk! Nu har jag gjort vad jag kunnat och naturens krafter får sköta resten och känslan av besvikelse ligger i luften!


Brokfingerört/Potentilla nepalensis Melton Fire

När jag var färdig fanns naturligtvis inte tröttheten kvar och jag satt uppe en stund och sneglade både på klockan och på utetemperaturen, undrade lite över läget, men att ge upp är inte något för mig, men visst ligger det nära till hands när man drabbas av motgångar och onödigt jobb. Men, som jag skrivit tidigare, det finns de som har större saker som kan gå om intet, ifall att frosten eller regn osv förstör odlingar av större omfattning, människor som producerar vår mat och vad betyder min lilla trädgårdsplätt i det sammanhanget. Allt är en risk och det får man leva med! Men sanningen i vitögat - det är lite jobbigt!


Antilopöga/Arctotis fastuosa

Hur gick det då undrar ni säkert? Allt klarade sig! En stund efter att jag hade kommit in i värmen igen och frös om både händer och tår, vände temperaturen uppåt och då först kunde jag lugna ner mig!


Digitalis

Nu sträcker jag på mig och tar nya tag, ser ljust på mina semesterdagar, trots att de första dagarna bjöd på några tuffa timmar.


Petunia, Strandkrassing, Njurvinda och Svartöga

Det var verkligen nära ögat!

Ha det gott alla bloggvänner!

21 kommentarer:

Birgitta sa...

Hej
Vilken tur att du hann rädda dina fina blommor från herr Frost. Det är inte trevligt när han kommer på besök. Nu får vi hoppas att faran är över för i år. Du har ju så vackra växter och du har verkligen jobbat med dem hela våren. Så nu hoppas jag att du kan njuta av dem på din semester.
Ha det så gott.
Kramais Birgitta

Inger sa...

Nu tror jag inte du behöver vara rädd för nattfrost längre. Hoppas din semester blir skön och behaglig. Jag vet, det tar tid att varva ner, jag har lyckats nu på min andra vecka.

Lilla My sa...

Här har inte varit minus grader men i måndags på morron var det bara +4 grader så kallt kändes det för att vara juli månad. I går regnade det nästan hela dan. Ska på jobb idag så det får väl regna...
Sista veckan i juli får vara fin för då är jag ledig. Ha en skön dag och början på semestern, det är som bäst när det är början sen går den av bara farten.
Lotta

promenader på landet sa...

Hej! Det var väl tur att du vaknade så du hann rädda dina dina blommor! Det lät lite mysigt när du satt där i natten och tittade på termometern. Hoppas du kan ta det lite lugnare nu på semestern och sova gott på nätterna! Stor kram från Maria

gittan sa...

Oj! men vilken tur att det gick väl. Det är ju oftast framåt småtimmarna det blir som kallast. Tidigt i våras, när jag sprang in och ut med allt i växthuset, hade jag stenkoll på termometern. Men vad spelade det för roll att det var tio grader när jag kröp till sängs innan midnatt. Jag beundrar dig som gick ut mitt i natten för att rädda dina växter. Hoppas ni slipper flera kalla nätter nu och att du får en fortsatt skön semester / kram gittan

Mimi sa...

Tur att det inte blev kallare! Tänkte på er där norrut på måndagmorgonen då jag steg upp och konstaterade att det hade varit en kall natt. Ganska lustig "sommar" må man säga!

Maria Berg sa...

Vill börja med att jag tänkte på dig i natt, och när jag sedan läste så var det just en liten kommentar från dig, verkligen roligt!

Nu till din blogg, vilka goa fågelbilder, jag såg två fågelungar var av en jag höll i handen - men inte hade jag kameran där då, så i år blir det inga fågelbilder. Å svalan att den satt stilla så länge så du fick ett kort, tycker till och med att det är svåre med svalor än fjärilar.

Nattfrost i juli, inte kul när man inte kan sova utan ororar sig hela tiden. Ja, det är bra konstigt.
Hoppas du får lugna varma nättr framöver.
När jag skrev ljumna nätter tänker jag på en uteservering vid 11 tiden på kvällen i Italien... dröma kan man ju alltid...

Kram MB
som försöker stressa ner men det är svårt.

sara på hedepipan sa...

ja nattfrost i juli är något som inte borde förekomma. Tur att allt klarade sig. Semester är skönt men aldeles för kort. Den går så fort. Men på något vis räcker det man får nya krafter och orkar ett år till.
kram sara

Moa sa...

Jisses.. vilken nattmara..=). Men sån tur att allt gick bra, nattfrost i juli ja vart är vi på väg, men så skönt i alla fall att semestern har börjat och långa lata dagar är att vänta.. kram/Monica

STENLYCKA sa...

Nej vad jobbigt du har det med alla dina vackra blommor. Förstår att du våndas när tempraturen kryper nedåt.Hoppas, hoppas att det är över nu och att du kan sova lugnt om natten och får njuta av din vackra trädgård på dagarna.
Ha det skön !
Kram

ormbunke sa...

Jag hoppas du slipper oroa dig för dina blommor i fortsättningen och kunna njuta av din semester. Det tar ju nån vecka att varva ner. Man skulle ju förstås varit där med videokameran och filmat din nattliga utevistelse. Kram Anita

Monica sa...

Det är inte klokt att nattfrosten kommer på besök i juli månad! Tur att du anade att du sksulle vara på din vakt.....Njuter av dina bilder som vanligt :)

Mia sa...

Jag har sagt det förr och säger det igen. Du har fått din del av elände i sommar. Nu tycker jag att Kung Bore också kan ta sin semester så att du kan få njuta din! "Da svedanja", det ser ju nästan ut som om den sibiriska tundran har nått fram til dig ;)

India sa...

Oh vad du kämpar. Men så vackra bilder du bjuder på. Det lönar sig att vara enveten.

Bengt sa...

Plötsligt hittar jag den här bloggen. Positivt. Vilka underbara bilder och vilken fin text. Det här var en fin upptäckt...

ÅsaGåsa Jord under naglarna sa...

Nattens trädgårdsälva låter betydligt vackrare än vad det kanske var. Det är ju inte direkt så man tänker sig i jul månad... :( Stackare. Undrar hur din höst komemr att vara? Brittsommar från oktober till december?
Fin plantering med de vita blomstren, svartöga med flera.

Ha en fin och v a r m fortsättning på din semester!

Britt sa...

Det var en tuff start på sem. Hoppas att du kan få lite lugnare nätter framöver, annars är du inte utvilad när du kommer tillbaka till jobbet. Ha en bra sem//Britt

Anonym sa...

Vilken start på semestern, det var för väl att allt avlöpte väl så vi får fortsätta njuta av dina bilder av dina vackra blommor. Ha en skön semester.
Susanne/Manitou

♥Min Eden♥ sa...

Men ååhh, man bara måste beundra dig...det är inte många som skulle kliva upp på natten och börja täcka över, och jag skulle absoluut göra det jag också, om man inte hade grannar i varje väderstreck som skulle kanske börja tro att..hon där i granngården...hon har helt tappat förståndet. Inte nog med att hon kryper runt i rabatten med sin kamera, nu yrar hon runt på natten också... :)

Ha en U N D E R B A R semester!!!

Åsa! sa...

Frostrisk i juli, det är för otroligt! Det må till mycket tålamod och styrka för att vara blomma och blomodlare när klimatet är sånt!

Gunilla sa...

OJOJ, vilken natt.
Men hade du inte täckt över så hade du ändå inte fått någon ro för natten.
Juli månad är inget man kan lita på. Här regnar det så att marken inte hinner ta undan allt vatten. Lagom är ju bäst.


Ha en fin semester.
Gunnilla