söndag 17 maj 2009

Små guldkorn

Morgonen bjöd på ett par minusgrader och alla vårblommorna böjde sig av frostens hårda grepp. Jag tar mig hastigt ut för att se till mitt växthus, att ingen katastrof har skett under nattens kalla timmar. Luften är fylld med en otroligt grönskande doft och fåglarna sjunger ivrigt i den stilla morgonstunden. Tänk, att man år efter år fascineras av denna härliga vårtid som gör antagligen gott för alla efter en den långa gråa vintern.



Naturen är också ett skafferi, det har också en och annan berättat för oss, om vilka arter som ät ätbara och kan användas i matlagning eller till teér. Kanske borde man lära sig mera om ätbara växter och verkligen ta till vara ngt av det som naturen bjuder på, det är några av er verkligen bloggare duktiga på. Harsyran väcker speciellt mina minnen varje år de pickar upp ur jorden och som barn smakade man på dom och dessutom var de goda.




Jag bara älskar dessa naturens blommor och kan inte låta bli att göra en liten bukett på köksbordet.



På fönsterbräden har mina Pelargoner precis öppnat sina blomknoppar och jag är väldigt glad över att mina frösådda Appleblossom överlevt vintern. Ljuvligt äppelblomsrosa.



Lite gulkant på dagen får det väl lov att vara? Jag lovar att Rabarbermousse var en spännande dessert och en smakupplevelse gjord på vårens primörer. Mums!




Eftersom flera önskat recept på moussen, uppdaterar jag inlägget med receptet här, var så goda:

Rabarbermousse

4-6 port.

200 g rabarber
2 msk röd saft
1 dl socker
1 dl kesella gourmet kvarg (jag använde smaksatt med vanilj)
2½ dl vispgrädde (lätt)

Skär rabarberna i tunna skivor. Koka rabarberna med socker och saft till en tjock kräm. Låt kallna. Rör ner kesellan i den kalla rabarberkrämen samt den hårt vispade grädden.
Häll upp i portionsskålar och låt den stelna i ca 2-3 timmar. Garnera före servering.

Lycka till!


Ha det gott!

18 kommentarer:

Åsa sa...

Men vad du bjuder oss på vackra bilder !!!!!
Och Rabarbermoussen.....
Väldigt, väldigt inspirerande !!!
Gokram från mig.
Åsa

Gunilla sa...

Ja visst minns jag harsyran, så fort den kom upp plockade vi den.

Vad duktig du är som sätter frön av pelargonian , jag har provat en vit sort och den går visst inte att ta död på. Den är en sort som är enkelblommande och passar bäst som uteväxt.

Rabarbermoussen verkar god .Du får gärna dela med dig av receptet så att jag kan få prova.:o)

Ha en jättefin kväll

Gunilla

STENLYCKA sa...

Åter igen underbara bilder. Rabarbermoussen ser god ut skulle vara roligt att få receptet.Tack.
Önskar dig en bra vecka!
KRAM

promenader på landet sa...

Skönt att alla dina vackra blommor klarade frostnatten! Jag tycker också om Harsyra de är så vackra lite som Linnéa tycker jag. Kram Maria

Hilde sa...

Så fine bilder, og så skummelt det er med frosten! I natt skal noen av mine pelargoniaer få sove ute for første gang, men de er under tak... I morgen skal det bli regn, så jeg tror nok at dette skal gå fint.
Hilde

Birgitta sa...

Vilka fina blombilder du delar med dej till oss. Och jag vill också ha recept på rabarbermousse. Det ser så gott ut. Hoppas mina rabarber blir tillräckligt stora snart. Vilken tur att frosten inte varit allför elak vid dina växter.
Ha det så gott och kram Birgitta

Anonym sa...

Vilka fina bilder. Visst skulle man lära sig mer om vad naturen har att erbjuda oss och ta till vara på detta, konstigt att man inte gör det, det är ju samtidigt väldigt intressant. Rabarbermoussen den, den såg inte alls otäck ut. Den såg väldigt god ut. Har gjort paj idag på rabarber, det var oxå gott.
Susanne/Manitou

Lotta 8`) sa...

Frost - hua mig för frost! Vi hade varning för frost i veckan som var, men det bidde inget. Stackars lilla tulpan som fått is på sig - men härlig bild :)
Rabarbermouss låter gott - har du ett bra recept att dela med dig av tro? ;) Ha en bra vecka och låt vädergudarna vara med hoss :)

NinaVästerplana sa...

Huvaligen.... nattfrost vill jag inte ha! Men jag hoppas det snart börjar regna o faller hela natten, lugnt o stilla, ca 30mm skulle vara bra! Här är snustorrt!
Ha´t gôtt o frostfritt
Nina

Lilla My sa...

Har också fler pelargoner som jag tänkte försöka övervintra till hösten en del lyckas man bättre med.Mårbacka övervintrar bra och har införskaffat en rosenknoppspellis men vit så den ska jag pröva övervintra. Ha det bra
Lotta

Lilla My sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Petra sa...

Håller med dig,våren är fascinerande, har skrivit om fågelkvitter på tidiga morgnar i mitt förra inlägg.
Underbara bilder, och rhabarbermousse´n ser lockande ut.
Kan man få receptet?
Ha en fin vecka, Petra

Lillebeth sa...

Fina, härliga bilder och gott därtill!

Birgitta sa...

Inte kul med alla småplantor huller om buller i växthuset...då är det bäst at ta en tankepaus som du gjorde. Man ska ju inte gråta över spilld mjölk, inget ont som inte har nåt gott med sej osv. Kanske får du jättefina plantor nu. Mina små har inte kommit sej särskilt men nu upptäckte jag att min potatisblomma skjuter skott, tänk vad glad man blir. Den har stått i sadelkammaren som en torr pinne hela vintern.
Jag är nog ingen estet på det viset att jag gillar mina gula tacksamma blommor som hotar att invadera trädgården. Man kan va lite hårdhänt och sträng och de finns kvar ändå. Men visst är det roligt att lyckas med nån kinkig och trög sort, silveraxet kanske inte är kinkig, men den har precis tittat fram och då gläds man. Det tog flera år innan den växt till sej.
Rabarbermoussen låt hur god som helst, den ska vi prova vid tillfälle!
Karm Birgitta

Monica sa...

Du är duktig med kameran du :) Njuter av bilderna du delar med dig av......Rabarbermoussen ska jag absolut prova :)
Tjingeling
Monica

India sa...

Mmmmmm det bara vattnas i munnen. Söta bilder och söt-syrlig rabarber jag riktigt känner hur det drar i smaklökarna.

Mimi sa...

Rabarbermoussen verkade jättegod. Härliga bilder återigen!

Mia sa...

Den moussen din ska jag verkeligen pröva!!!Här går rabarbern alltid åt til paj och saft, så kul att pröva något nytt.