torsdag 19 februari 2009

Isblå...

himmelsblå, havsblå, benämningarna är många när man vill beskriva den blåa färgen.
Fick en sån lust att presentera mina blåa färger i rabatterna och samtidigt en nödvändig paus i mitt målande av lister, jobb med spackel och slipning, trista jobb men som skall utföras. Skam den som ger sig, när man väl har satt igång jobbet är det bara att löpa linan. Bättre att göra det nu, innan plant-säsongen inleds och dessutom vår och sommar känslan infinner sig, för då vill jag hålla mig på utsidan.

Bläddrade i mitt bildarkiv och fann en del blåa, egentligen trodde jag att det var långt fler, men några har jag tydligen inte bild på.

Mariaklockan - tvåårig, men hängt med i flera år hos mig. Tacksam och rikblommande, bara man plockar bort vissnade blommor bildas nya snabbt igen.Kattmyntan - ny perenn för mig i fjol, med en vacker blå färg som blommar på späda spiror.Blå bolltistel - en perenn som jag sådde för ett par år sedan och blommade för första gången i somras. Är flitigt besökt av insekter och vill inte flyttas i rabatten!Gurkörten - även ny ettåring för mig. Rolig med sina lurviga stjälkar och en vacker himmelsbå färg på blomman, om än något obetydlig. Passar bra som dekoration i bakverk.Blåsippan - härligt blå, jag väntar så på våren!Riddarsporren - en perenn som är min favorit med sin ståtliga blomning. Den finns i flera blå färger hos mig och skall väl lära mig av fjolårets misstag, att stöda den väl inför hårda vindar och kraftiga regnskurar, då den gärna viker sig av regntyngden.Ljuvliga blå Iris (lök) - som vintervilar i jordkällaren och väntar på att snart komma i jorden på nytt.Leverbalsam - drömmer om vårens sådder! En tacksam och blomvillig kantväxt.Fuschia - med den ljuvligaste volangen av dom alla!Det var min "blåa bukett", vilken lycka att få drömma sig bort "i det blå" med några sommarbilder. Nej, nu är det dags för ny omgång med målarpenseln.

Ha en trevlig fortsättning på dagen alla läsare!

14 kommentarer:

Maria i Sennan sa...

Blått e Flått-ljuvliga blå färger du visar på blomster........
Nu hoppas vi bara att det ska gå fort tills allt kommer upp....
Ha det

Ruben sa...

Ja det var en bukett som heter duga!! Undring: den du kallar Kattmynta tycker jag liknar en Salvia!? Leverbalsam har jag också. Som du säger är de blomvilliga men de ser inte så roliga ut efter ett regn. Undring til: sår du Riddarsporrar själv? /Ruben

Bea sa...

Svar till Ruben: Kattmynta - kan ev vara en Salvia (men den har den karaktäristiska mynta doften), jag köpte den på en plantmarknad och då får man växter som kan ha ev felmärkning och utan latinnamn! Nu måste jag faktikst bild-googla lite på det!
Riddarsporrarna har jag frösått - mycket enkla sådder, men har man otur kan man drabbas av gråmögel på dessa, men det finns medel som avhjälper ganska bra. / bea

Gunilla sa...

Jättefina blå blommbilder,
Fuschian var ju för snygg.

Ha en fortsatt bra dag
Gunilla

Marina sa...

Så underbart blå blommor. Älskar den färgen.
Min header visar en bild från Lugnet, vårt växthus som vi buggde förra sommaren. Vi har uterum också men där är inte alls så mysigt som i Lugnet.

HelenJ sa...

Visst är det bara underbart med blå blommor! Man tycker att det finns så få, men börjar man räkna efter blir det en hel del... Jag hade ju också ett blått inlägg för nån vecka sen, med helt andra blommor än de du visar! =)
Min erfarenhet av bolltistel (Echinops bannaticus) är att de villigt frösår sig, så det dyker upp taggiga bollar lite överallt i trädgården. Men det får de så gärna göra - de är ju så läckra, till och med nu mitt i vintern!

Annika Christensen sa...

Blått är verkigen flott.
Hu vad jag vill ha.....
Framförallt blåa riddarsporrar.
Ha det gott
Annika

Merja sa...

Fin bukett och ljuvliga blå färger!
Maria klockor sådde jag för flera år sedan. Gillar den med "fat" bäst.

Birgitta sa...

Får man rösta på tulpanbuketten idag med så väljer jag nr 2, fast det var vackert alltihop.
Om man får rösta på nån av de blå blommorna så väljer jag blåsipporna, så himla söta.
Ang. att måla om och tapetsera...ja, det är känns nog bra när man väl är igång och framförallt efteråt, när allt är klart. Men det är just att komma igång. Är det åldern tro?
Kram Birgitta

Lilla My sa...

Det var härliga bilder på blåa blommor.Längtar till sommaren.. Var på förelsäningen i går nu med Gunnel och det var så bra, trädgårdens passioner blev så inspirerad att börja påta i trädgården...men vi har ju snö! HOn är jätte lätt att lyssna på och fängslar sina åhörare.

Britt sa...

Det var ett blått och fint tema. Fuschia är något som jag skall köpa på mig några stycken. Ha det bra//Britt

Huset på landet sa...

Vilka underbara bilder! Allra bäst av de blå tycker jag nog om blåsippan, det är en speciell känsla då den börjar titta upp i rabatten och solen värmer allt mera om dagarna...
Jaa nu gäller det nog att passa på att få allt färdigt på insidan så att man får njuta av att vara utomhus sen då det blir vår!!

gittan sa...

Ooohhh... så mycket vackert på en gång! Och sen fick du mitt dåliga samvete att visa sig. Här står målarfärgen kvar på golvet i hallen där burkarna landade efter inköp. Suck! Jag får väl ta mig i kragen jag med och sätta fart för inte vill man hålla på med sånt när våren väl är här / gittan

Mimi sa...

Härliga blå blommor! Min favorit är nog ändå blåsippan, varje vår måste man ta en skogspromenad för att njuta av dem i naturen. I somras flyttade jag faktiskt en liten tuva till min skuggiga rabatt och hoppas på en liten blomma även där i vår!